Zašto PUZZLE

Dobre strane slaganja PUZZLI

PUZZLE.ba

Iako su tehnološki napredne igračke zavladale svijetom, stručnjaci se slažu kako nema boljih igračaka za poticanje djetetovih logičkih sposobnosti od dobrih, starih puzzli.

Osim što su puzzle korisne za djecu, djeca ih vole slagati. Slaganje puzzli djeci pruža zadovoljstvo, užitak i priliku da se usredotoče na aktivnost koja ima kraj kojem se vesele.

Slaganje puzzli za dijete ima dobrobiti na tri glavna razvojna područja i utječe na razvoj:

 1. Fizičkih sposobnosti 
 2. Kognitivnih sposobnosti 
 3. Emocionalnih vještina
Image
Ove vještine čine temelj kompletne osobe i zato je važno djeci stalno davati prilike da ih razvijaju.

Uz navedene vještine, slaganje puzzli pozitivno utječe i na razvoj socijalnih vještina s obzirom na to da se puzzle gotovo nikada ne slažu same. Uglavnom ih djeca slažu u društvu roditelja ili prijatelja s kojima rade zajedno i komuniciraju o tome kamo bi se uklopio koji dio.

Kako većina igara uključuje socijalnu komponentu s njom se nećemo posebno baviti, a pažnju ćemo posvetiti tome kako puzzle utječu na razvoj fizičkih i kognitivnih sposobnosti i emocionalnih vještina.

Puzzle i fizičke sposobnosti

 • Koordinacija ruka - oko. Slažući puzzle dijete će razviti oštar odnos između onoga što njegove oči vide, a što su njihove ruke rade.
 • Razvoj grube motorike. Slaganje većih slagalica može poboljšati koordinaciju pokreta Vašeg djeteta. Gruba motorika je važan dio razvoja jer se na nju naslanja daljnji razvoj fine motorike. 
 • Razvoj finih motoričkih vještina. Mali i precizni pokreti kao što su manipulacija prstima kako bi dio slagalice došao baš na pravo mjesto, utječu na razvoj finih motoričkih vještina i mogu mogu dovesti do boljeg rukopisa ili lakog svladavanja vještine tipkanja.

Puzzle i kognitivne sposobnosti

 • Razumijevanje oblika. Prve dječje puzzle uglavnom se sastoje od jednostavnih oblika - trokut, kvadrata i krugova i idu prema sve složenijim i apstraktnijim oblicima.
 • Pamćenje. Dijete mora zapamtiti oblik, uzorak ili boju komada koji se ne uklapa, kako bi kasnije znao kamo ga treba umetnuti.
 • Rješavanje problema. Dijelovi slagalice se slažu ili ne. Dijete mora koristiti vještine kritičkog razmišljanja kako bi razriješilo slagalicu i ne može varati.

Puzzle i emocionalne vještine

 • Postavljanje ciljeva. Prvi cilj je riješiti slagalicu. Kasnije to može biti osmišljavanje strategije za uspješno rješavanje slagalice poput stavljanja dijlove iste boje na hrpu i slično.
 • Slaganje puzzli zahtijeva vježbanje strpljenja i polagani rad. Kada dijete složi slagalicu vidjet će kako se strpljenje isplati. 

Idealan su poklon za svakoga jer će uz njih, osim koncentracije, djeca naučiti o različitim dijelovima svijeta, životinjama i narodima. 

I to je to.

Nadamo se kako smo Vas barem malo zainteresirali kako ćete se već danas s Vašom djecom započeti igru slaganja puzzli.

Jako je zabavno, a i korisno!

Uživajte!

Puzzle.ba je prva specijalizirana web stranica posvećena ljubiteljima puzzli u Bosni i Hercegovini. Osim što nudimo najveći izbor visoko kvalitetnih i orginalnih puzzli, težimo stvaranju kvalitetnog odnosa sa našim kupcima gradeći jedinstveno iskustvo za sve ljubitelje slaganja i sakupljanja Puzzli.

Kontakt informacije

Kontakt informacije

 • Adresa: M.Maka Dizdara 56
 • Telefon: +387 62 680 800
 • Email: info@puzzle.ba
 • OLX: PuzzleBA

U shopu imamo 258 različitih motiva.